Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2008 15:55 - Алтернативен транспорт
Автор: babalog Категория: Други   
Прочетен: 9720 Коментари: 22 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Задръстванията в града ни са омръзнали на всички до такава степен, че само споменаването на думата предизвиква яд и неприятни чувства. Денят ни започва и завършва с късане на нерви, пропиляване на, и без това, нестигащото време и увеличаване на разходите за гориво, а загубите за икономиката ни са от порядъка на милиони левове. Освен това, превръщаме въздуха, който не може да не дишаме, в бойно отровно вещество. Което, извън нанесените вреди върху природата, съсипва и здравето ни, и финансите ни, потъващи в касите на аптеките.
Омагьосан кръг, а няма изгледи да излезем скоро от него. Архитектите умуват и правят планове за разширение на основните булеварди, за строежи на надлези и подлези, но осъществяването им е трудоемко, скъпо и бавно. Градоначалниците ни обмислят коя от коя по-неефективни и нехаресвани от нас мерки за ограничаване на броя автомобили, влизащи в центъра. Японската фирма започна да дълбае по-бързо земята за новата отсечка на метрото, но не притежава магическа пръчка, с която да го построи за броени дни.
А ние продължаваме да купуваме нови и предимно стари автомобили с бесни темпове. Около сто хиляди са автомобилите, регистрирани само в София, само за миналата година! И продължаваме да пътуваме с личните си автомобили всеки ден – наистина е по-удобно, отколкото с градския транспорт, но в колите най-често има по един-двама човека. Откъдето и да погледне човек, е неудачен вариант – много автомобили, доста от тях с големи, за градските условия, размери, малко пътници в тях, задръствания; нередовен, претъпкан и с остарели коли градски транспорт; чакане, студ, стрес; финансови загуби, замърсяване. Пълен кошмар.
Но, май има решение, макар и частично, на проблема с трафика и другите, произтичащи от него, “ екстри” . Търсейки нещо из мрежата, попаднах на сайт за споделено ( съвместно ) пътуване – carpool. . В него хората пускат обяви, с които издирват спътници, пътуващи редовно по техния маршрут. Някои от тях предлагат разделяне на парите за бензин, други го правят на добра вола. Преобладават обявите-покани за пътуване в града ни, но има и такива за пътуване в страната. Идеята не е българска – съществува в някои европейски страни отдавна, но инициативата е чудесна. Ползата за всички е повече от ясна -  колкото повече хора се включат да пътуват по този начин, толкова по-добре за всички ни.
Ако някой реши да избере този начин на пътуване (или само да пробва) и иска да открие спътници по неговия маршрут, е достатъчно да потърси сайт за съвместно пътуване,  да публикува своя обява или да прочете съществуващите и да се свърже с другите желаещи. Приятно пътуване!



Тагове:   транспорт,


Гласувай:
0



1. benra - Честита нова година!
04.01.2008 15:59
По Коледа мернах по една от телевизиите интервю с едно момче, което си беше направил сайт за такова алтернативно пътуване.Наричаха го градски стоп или нещо подобно.Само че той го беше направил с цел да не пътува сам, поне в града.Каза,че разходите ги разделя със спътника само в извънградски пътувания.Като пътувам с кола гледам другите коли и съм установила,че най-често срещаната гледка е кола-шофьор,без пътници.И после се чудим откъде тоя отвратителен трафик.
цитирай
2. tajnax - имаше в Темата на Нова материал за този сайт
04.01.2008 16:28
След като го гледах по тв,реших да погледна сайта...Стори ми се много вял...Имаше около петдесетина регистрирани/тогава/ и 90 процента от мненията бяха на 3-4 души от тях...Може сега да не е така,не знам...
цитирай
3. babalog - ***
04.01.2008 16:56
@ benra - Честита да е и за много години! Здраве и щастие!
Кола-шофьор - много добре казано:))), сякаш ние сме придатък към колите, нали?


@ tajnax - не съм гледала този материал, а и доста други, защото избягвам да гледам телевизия напоследък - ужасни новини, скучни филми, потресаващи с глупостта си състезания от разни острови( от любопитство погледнах веднъж-дваж и ми стига), но аз се отплеснах и започнах друга тема. Попаднах на сайта преди около месец, после питах и чичко Гугъл и излязоха още няколко сайта, много ми хареса идеята за такова пътуване и реших да я споделя тук. Може пък да бъде полезна на някого. поздрави!
цитирай
4. fro - .
04.01.2008 16:56
свежа идея! Не знам доколко ще е ефективна у нас, но нали сме почнали лека полека да се европеизираме уж.
Задава се голям кредит на общината за оправяне на условията по пътищата и "отблокиране" на столицата. В чий джоб ще отидат парите не е ясно, но съм скептична, че ще е усети подобрение.
цитирай
5. babalog - ***
04.01.2008 16:59
@ fro - може пък да потръгне идеята, знае ли човек, толкова сме непредвидими, че може сами себе си да изненадаме:)
цитирай
6. fro - .
04.01.2008 17:01
Дано! Ще е облекчение за всички..
цитирай
7. lemonpie - ~
04.01.2008 17:03
Ето Ви нещо по-старо, пак по темата:
http://lemonpie.blog.bg/viewpost.php?id=136710
цитирай
8. babalog - ***
04.01.2008 18:21
@ lemonpie - прочетох поста Ви и многобройните коментари, съжалявам, че съм писала по тема, по която вече е писано, но няма как да следя всичко, което е написано.
Ако повече хора се придвижват по Вашия начин ще е чудесно, но, както пишете, София не е пригодена за него, да не кажа, че е, уви, направо опасна. По-точно шофьорите, които не се съобразяват с никого, освен със собствените си криворазбрани виждания за поведение на пътя. Поздрави!
цитирай
9. tera - Това, че се прави по света
04.01.2008 19:51
не значи, че тук ще се получи. Разни хора - разни нрави.
А иначе по света също е нормално да си пуснеш обява, че си търсиш компания за пътуване в чужбина -беше обичайна гледка в мензата в Германия. И няма никакви ангажименти - там им е такава психиката просто ще си правят компания, ще си поделят разходите, ако пък случайно нещо възникне в лирически аспект - бонус към пътуването, но само докато трае. Като се върнат ни лук яли, ни лук мирисали! :)))
Отклоних се от темата, но разбрах, че така или иначе вече е предъвквана.
Поздрави :)))
цитирай
10. babalog - ***
04.01.2008 20:44
@ tera - от нас зависи да се получи, може пък да стане, макар бавно и трудно. Ще видим, може би младите хора ще са тези, които ще проправят път на нововъдения у нас( което е и нормално). За предъвкването - обяснила съм в отговора си по-горе, а пък току-виж вземе, че се получи като в "повторението е майката на знанието":)))
Поздрави и приятна вечер:)
цитирай
11. анонимен - vasilis qnis za münchen
04.01.2008 21:46
Izpolozuvah takiva uslugi tuk predi 15 godini.
Tova si e edna sistema koqto deistva mnogo dobre i
ikonomicheski e izgodna.Imat si opredeleni mesta i ofisi.....
eto kade edna pechelivscha nischa moje da bade zapalnena!!
цитирай
12. tera - Може и от хората да се получи, но е въпрос на необозримо бъдеще.
04.01.2008 22:55
Сетих се за една фирма, която го прилагаше този вариант за служителите си, понеже офисът им беше в индустриалната зона на гара Искър - близо, но не чак толкоз до летището.

Там има много яки фирми, на които по обясними причини им трябва и складова площ, халета и т.н. и са направили големи сгради с всичко това, за да си ръчкат бизнеса. И понеже до там е трудно да се стигне на "собствен ход" - разбирай - рейсове, маршрутки и пр., те предлагат на служителите с коли да карат и техни колеги от района и им поемат част от разходите. Така че те се комбинират по необходимост.

Може и да е добре, но аз не бих се навила на такъв вариант. Място, от където не мога да си тръгна без необходимост от таксита или някакви други услуги, за мен просто би било заточение. Всеки с вкуса си! :)))
цитирай
13. copycat - Много си е добър начина с лична кола, ...
04.01.2008 23:15
Много си е добър начина с лична кола, слушаш си музиката която искаш, никой не ти нарушава личното пространство, никой не се опитва да води "стойностен" разговор. Въобще много си хубаво, пък задръстванията са нещо, с което всеки жител на голям град трябва да приема от добрата му страна - повече време за любимото радио. Ако не може има и малки градове все пак, там задръствания няма.
цитирай
14. fro - да, да, копикет,
04.01.2008 23:33
чудесно е да си имаш няколко твои квадрата, в които ти да си си домовладика. Пък били те и на колела. ;) лошото е, че на тая Земя не може всички да сме гъзари. Някак си не достигат ресурси.
цитирай
15. copycat - Не достигат щото са евтини. Докато ...
04.01.2008 23:48
Не достигат щото са евтини. Докато мога да си ги позволя, значи има достатъчно, че да се наслаждавам на спокойствието си.
цитирай
16. анонимен - pleeeeease
05.01.2008 14:56
Чел съм други Ваши постове и ми харесват, но този не успях, поради простата причина, че сте го написала в шрифт толкова дребен че.....Моля не мъчете читателите си по този начин. Поздрави
цитирай
17. viovioi - Защо шрифта е добър?
05.01.2008 16:30
а градския транспорт е безнадеждна кауза! Този алтернативен вариант ми допада. Браво!! Идеята е супер:)
цитирай
18. phoenix13 - Впрочем,
05.01.2008 20:27
Впрочем, в София вече направихме към 70 маршрута, което не е толкова малко. Надявам се скоро да се увеличим още.

www.carpoolbg.com / www.vozimse.com
цитирай
19. babalog - ***
06.01.2008 09:39
@ 11. анонимен - освен да се хванем да я запълним тази ниша - с един куршум няколко заека:)

@ tera - така си е :)

@ copycat - май сте единственият доволен от задръстванията човек, но се питам дали и в реални условия това е така. Ако е така, това въпрос на характер ли е или на философия? Ако е второто - когато ресурсите свършат или когато не можете вече да си ги позволите, пак ли ще се наслаждавате на спокойствието си? А връщането на хората в провинцията няма да реши проблема, причината не е в провинциалистите.

@ fro - чудесно е, когато има съмишленици:) Поздрави!

@ 16. анонимен - радвам се, че Ви харасват някои мои постове, но след като шрифта на този е като на всички останали, не мога да разбера за какво става въпрос, освен, ако можете да довършите изречението: "много букви, ситен шрифт..." ? Възможно е и да бъркам с предположението си и в такъв случай не ми остава нищо друго, освен да Ви помоля да кажете какво точно Ви дразни в моя пост. Поздрави.

@ viovioi - на мен също ми допадна идеята и затова разказах тук за нея. Поздрави!

@ phoenix13 - никак не е малко даже, пожелавам Ви да се множат скоростно новите маршрути! Поздравления за успехите!
цитирай
20. анонимен - ...
06.01.2008 22:44
Уважаема Babalog, не мисля че с коментара си по някакъв начин съм намекнал нещо друго освен това, което съм написал. Ако си бяхте дали труд да го прочетете по-внимателно, щяхте да забележите, че аз упоменавам че не съм успял да прочета текста. Приемете предния и този коментар като техническа критика, която няма отношение към съдържанието. И все пак смятам, че ако учтиво Ви помолят да отстраните малко неудобство дори за един и читателите Ви, не би трябвало да не се афектирате. Нали за това пишете - за да Ви четат. Поздрави
цитирай
21. babalog - @ 20. анонимен - Здравейте!
06.01.2008 23:14
Здравейте! Прочела съм внимателно първия Ви коментар и съм Ви отговорила, че този пост, както и всички други са с еднакъв шрифт( а той досега не е създавал затруднения на никого). Не го промених, защото е добър, както отбелязва и viovioi в коментара си. Ако увелича шрифта, то той ще стане много голям, което не ми харесва. Не зная защо при Вас са дребни буквите, но има начин да ги увеличите от меню " Инструменти", ако желаете. Не съм искала отговорът ми да звучи афектирано, помолих да ми обясните, но щом така е прозвучал - моля да ме извините. Поздрави!
цитирай
22. venercheto - phoenix13
21.01.2008 01:56
Браво!!! На вас, и на авторката на поста..Трябва да се направи достояние на повече хора, инициативата е гениална- а ако не си помогнем сами, няма кой да го направи. Тъй че стискам палци да се популяризира. От нашето съзнание си зависи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: babalog
Категория: Други
Прочетен: 236182
Постинги: 26
Коментари: 175
Гласове: 1019
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930