Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2008 13:49 - " Му се цока" и " Сам дойдох"
Автор: babalog Категория: Други   
Прочетен: 4817 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Все се обвиняваме и самообвиняваме, че сме народ от мърморковци, черногледци и недоволници, като търсим обяснение ( а може би оправдание?!) в народопсихологията, историята, географското положение, социалния климат в момента и т.н. И забравяме, че имаме много развито чувство за хумор, е, вярно – понякога черно, което мигновено създава великолепни вицове. Броени дни след повода, който е предизвикал развихрянето на устното народно творчество, брилянтният виц вече обикаля и се предава от уста на уста. Доста често той е насочен срещу самите нас, което още веднъж доказва, че хуморът е нещо присъщо за нас – не всеки е дорасъл да се надсмива над себе си.
Някой беше казал, че светът е оцелял, защото се е смял. Струва ми се, че имаме всички шансове да оцелеем ( въпреки отрицателния прираст), след като продължаваме да се смеем и в трудни времена. Често този смях може и да е през сълзи, но важното е, че е смях.
През лятото видях квартално кръчме в “Лозенец” с веселото име “ Му се цока” – няколко маси тип чин в двора, около тях дръвчета и друга зеленина, свежест и прохлада . Непретенциозно, но мамещо с името си, издълбано върху потъмняла дъска над входа, да надзърнеш веднага. И разсмиващо те на глас. Пак с името си.
Че “цокам” значи “пия” на някой от диалектите ни, е ясно, но как му дойде на ум на собственика така да нарече заведението си!:) Сигурно е голям веселяк. Не съм влизала в кръчмето с веселото име, само на минаване покрай него съм виждала хора, които кротко си пият бирата на сенчица. Изглежда е нещо като кварталното място за пиене на бира, без да е бирария, но това не е от голямо значение. Хареса ми името му, а и на когото и да съм казала за него, спонтанно избухва в смях. Това е повече от достатъчно – кръчмето развеселява и без да си пил в него.
Както и “ Сам дойдох”. Подготвя те още с името си. После не подлежи на описание. Който го е посетил поне веднъж, знае за какво иде реч, който не е – трябва да отиде, за да усети атмосферата там.
Замислих се за други оригинални хрумвания за име на кръчма, ресторант, с една дума – питейно заведение:) , които носят в себе си настроение и смях, но не мога да се сетя. Няма начин да няма и, ако някой знае, моля, нека обогати колекцията ми от имена.



Тагове:   МУ,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. анонимен - заглавие
18.01.2008 04:10
от времето на соц-а, не е много смешно, но все пак - "скара-бира Младост".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: babalog
Категория: Други
Прочетен: 236496
Постинги: 26
Коментари: 175
Гласове: 1019
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930